lørdag den 30. marts 2013

Hvalpene 3 uger gamle

Hvalpene er nu 3 uger gamle. De har haft flere besøg og de har også hilst på Zinnia. Man kan se at de begynder at reagere når man kommer til hvalpekassen og siger lyde. De er mere som rigtige hvalpe nu. De forsøger sig med at knurre og gø. De er nu alle begyndt at gå rundt i hvalpekassen.
Gunilla og jeg har også talt om stambogsnavne. De skal starte med S, og jeg tror vi er kommet frem til nogle rigtig gode forslag :-)
Tricolour han - 850 g

Blue merle han - 830 g

Blue merle tæve - 820 g

Biblue tæve - 745 g

Hvalpene 2 uger gamle

Så  blev hvalpene to uger gamle. De åbnede allesammen øjnene på 13. dagen.
Zushi har været med ude at gå tur i denne uge. Bare dn lille runde på 30 minutter. Men ih hvor hun nød at komme med ud. Der blev lavet glædeshop i helt stor stil.
Zushi har også fået fjernet stingene i denne uge, og såret så fint ud. Hvalpene var også med ved dyrlægen for at blive vist frem. De klarede køreturen i transporttasken i fin stil :-)
Et herligt syn i hvalpekassen - 4 på stribe

Biblue tæve - 580 g

Blue merle han - 650 g

Blue merle tæve - 670 g

Tricolour han - 650 g

Hvalpene 1 uge gamle

Tiden går hurtigt. De første 5 dage lå Zushi det meste af tiden i hvalpekassen, men derefter begyndte hun at søge væk. Hun synes vist det var for varmt at ligge under varmelampen. Hvalpene fordoblede stort set deres vægt på den første uge.
Tricolour han - 445g

Blue merle han - 440 g

Biblue tæve - 395 g

Blue merle tæve - 445 g

onsdag den 27. marts 2013

Zushi's hvalpe

På trods af at Zushi's hvalpe blev født allerede på dag 57, var de store og livskraftige. Med vægte fra 190 g - 235 g. Det er jo ret store hvalpe til så lille en hund. Dyrlægen sagde dog efter at have mærket på hende, at hun højst sandsynligt heller ikke vil kunne føde normalt en anden gang, så Zushi skal desværre ikke have flere hvalpe.
Dette kuld er Zushi's opdrætters kuld og de kommer til at få kennelnavnet Sobelkustens og bliver svensk registrerede. Dette fordi jeg har købt Zushi på halvfoder, som er meget normalt i Sverige. Det er normalt at opdrætteren tager tæven hjem, når den skal føde, men jeg synes det var lidt for lang tid Zushi skulle væk og lidt for langt væk, da Zushi's opdrætter bor på Gotland. Derfor er kuldet født hos mig. Og jeg ville jo også gerne have den oplevelse.
Biblue hun 190 g
Tricolour han 215 g

Blue merle han 235 g

Blue merle hun 235 g
Zushi med 2 dage gamle hvalpe

tirsdag den 26. marts 2013

Zushi har fået hvalpe

Torsdag d. 7. marts kom 4 små hvalpe til verden. Zushi er den stolte mor, og faderen er Belmars N Lakewoods Bi Blue Cooper, som bor hos kennel Zarvo.
Zushi med sine 1 dag gamle hvalpe 

Cooper

Fødslen foregik dog ikke helt uden dramatik... 10 dage før forventet fødsel var jeg til dyrlægen med Zushi, for at få taget et røntgenbillede, så vi kunne se hvor mange hvalpe der var. Zushi var ret stor og gunilla's dyrlæge anbefalede at få taget røntgen, da man så havde lidt mere ro, fordi man vidste hvor mange hvalpe der skulle komme ud. Det var rigtig sjovt at se røntgenbillede af hvalpene.
Røntgenbillede taget knapt 1 uge før fødsel
Zushi var sat til at skulle føde søndag d. 10. marts. Men onsdag morgen gik Zushi fra morgenmaden. Jeg skrev til Lone Sommer, om det kunne være et tegn på at noget var ved at gå i gang. Jeg ved at kaninerne går fra maden inden foling. Det kunne godt være et tegn. Jeg valgte at sætte webcameraet til, for så kunne jeg da holde øje med Zushi i løbet af dagen imens jeg var på arbejdet. Og jeg var ikke længere væk end jeg hurtigt kunne køre hjem. Jeg  nåede dog ikke så langt, da Zushi imens jeg satte computeren til, gik i hvalpekassen og begyndte at grave... Så blev jeg hjemme :-) 
Zushi 3 dage før fødsel
Jeg havde Lone Sommer og Zushi's opdrætter Gunilla til at følge med på webcam. Og de kunne sige da Zushi var i opblokningsfasen. Kirsten Klitsgård fulgte med via sms. Og hun ville komme og være med til fødslen. Så da det blev henad aften kom Kirsten ud til os. Det hele gik efter bogen og zushi fik fine veer. Vi kunne se en bobble komme til syne, men der kom ingen hvalp ud. på et tidspunkt kunne vi se en pote, men hvalpen kunne ikke komme ud. kl. var efterhånden blevet over midnat. Jeg havde forberedt mig og forhørt mig om hvem der havde vagtordning. Og havde tlf. numre parat. Men omstillingen til vagtdyrlægen virkede bare ikke... Og alle de nærliggende dyrlæger var i samme vagtordning. Prøvede også at ringe til min sædvanlige dyrlæge i Højelse, som jeg havde valgt ikke at bruge i denne omgang pga. afstanden dertil. Men de havde vagtordning med Karlslunde, og der er altså for langt i et akut tilfælde.
Så prøvede jeg at ringe til Dianalund dyreklinik. Jeg har fået aflivet to hunde dernede og plejer at komme der hvis jeg skal købe småting, som zoolach, skånekost eller lign. Men jeg er ikke fast kunde.  Jeg fik besked på at hun ikke kunne hjælpe, og at jeg måtte bare blive ved med at ringe til vagttelefonen, for de var sikkert bare igang med noget. På det tidspunkt havde Zushi haft en hvalp siddende i fødselsgangen i 50 minutter... Og på trods af at jeg fortalte at man tydeligt kunne høre at noget gik galt når telefonen blev viderestillet, så holdt hun fast i at hun ikke ville hjælpe og at jeg måtte blive ved med at ringe...
Kirsten, som ikke har boet her så længe, har brugt Stenlille dyrlægen, men vidste at han henviste til Karlslunde, når han ikke selv var der. Vi prøvede at ringe til ham og heldigvis var han hjemme. Han mærkede på Zushi og kunne med det samme sige, at den hvalp kunne hun ikke føde. så det blev kejsersnit.
Det hele foregik hurtigt og Kirsten og jeg stod og tog imod hvalpene efterhånden som han fik dem fisket ud. Alle 4 overlevede :-) Så snart Zushi var syet sammen blev hvalpene lagt til, og de suttede med det samme. Og Zushi begynde at bide resterne af navlestrengene af. Super dejligt at han ville hjælpe os. Og det hele foregik bare på sådan en god og rolig måde.

Tusind tak til Lone Sommer og Kirsten Klitsgård fordi i hjalp og fulgte med hele vejen igennem. I var guld værd.
Men Dianalund Dyreklinik derimod... Jeg sætter aldrig mine ben der igen.... :-(

tirsdag den 12. marts 2013

Zandy

1. februar måtte jeg gå den tunge gang og sige farvel til Zandy. Min dejlige fjollede hund, som aldrig blev rigtig voksen, på trods af at hun blev en gammel dame på 14 år.
Grunden til at jeg i sin tid fik Zandy, var egentlig ret trist. Jeg havde overtaget en 6 år gammel hund fra kennel Shellove, hvor Zita også var fra. Else, som hun hed, skulle have et sidste kuld hvalpe, men hun kom op og boede hos mig og mine forældre indtil hun kom i løbetid og blev parret. Else og Zita blev hurtigt perlevenner. Men da Else skulle føde gik det ikke som det skulle og det endte med kejsersnit og Else døde kort tid efter. Det skete Nytårsaften. D. 27. december havde jeg desuden lige mistet min mormor. Så ja, jeg var knust.
Zita's mor lå med et kuld hvalpe og der var en enkelt tæve ud af et kuld på 6. Og denne tæve var ikke afsat... Så min faster Merete og jeg kørte ned til kennelen d. 3. januar. Da hvalpene blev lukket ud af hvalpegården var der en hvalp der strøg direkte hen og bed i tæerne på os - Det var Zandy. Den mest vilde i hele kuldet :-)
Zandy viste sig at være en rigtig vildbasse. 9 uger gammel flåede hun gulvtæppet af i spisestuen. Og hun var kun alene i en time inden mine forældre stod op ;-)
Og vildskab må være det der har kendetegnet Zandy gennem hele livet. Desværre forstod jeg ikke at takle hendes stress, men fik nok mere opildnet den, fordi jeg havde så meget forkus på fart og vildskab i agility. Hun havde et fantastisk drive, men dengang var man ikke så grundig i indlæringen af diverse finesser indenfor agilityen som man er nu.
Zandy forstod at underholde folk, når hun var på agilitybanen :-) I løbet af sin agilitykarierre opnåede hun kun ét enkelt fejlfrit agilityløb til konkurrence... Men hun lærte mig så meget og jeg elskede at løbe med hende. Jeg lærte at fokusere på de gode ting og de ting der lykkedes i et agilityløb. Selvom mange synes at det så forfærdeligt ud og ikke forstod at jeg gad at blive ved. Men jeg kunne blive helt høj over de ting der lykkedes i et agilityløb med Zandy.
Da Zandy blev 7 år startede vi i senior klasse. Så kunne jeg sige at vi var rykket i klasse 2 ;-) Jeg kunne jo ligesågodt spare lidt penge. Regnede ikke med at Zandy alligevel fik oprykningsplaceringer ;-)
Da Zinnia blev konkurrenceklar blev Zandy pensioneret fra konkurrencer. Jeg var under uddannelse og synes ikke jeg havde råd til at løbe med to hunde. Men Zandy fik stadig lov til at træne hjemme i haven.
Zandy var helt fantastisk til at opdrage hvalpe. Hun var så god til at lære dem hundesprog og hvornår nok var nok. Og samtidig var hun den der opfordrede til leg.
De sidste par år var Zandy stok døv, men hun var i godt humør. Elskede specielt at være på besøg hos mine forældre.
I den sidste tid blev Zandy dog mere og mere senil. Hvis jeg åbnede et køkkenskab, så gik hun nærmest ind i det og stod med hovedet i det, men kunne ikke finde ud af hvordan hun skulle komme ud igen. Men det der gjorde udslaget var, at hun ikke længere kunne styre hvornår hun skulle tisse... Hun var ikke bare utæt, men jeg nåede at finde hende liggende i en kæmpe tissesø et par gange. Og det selvom hun havde været ude og blive luftet to timer før. Det er ikke værdigt for en hund, og derfor tog jeg den kedelige beslutning.

Nogle gange går det stærk. Billedet er taget 30.03.2012 - Nu er de alle væk...
Inden jeg tog til dyrlægen med hende, gik vi i haven med et stykke legetøj. Zandy har altid været enormt legesyg og elsket legetøj. Så vi tog 10 minutters leg i haven. Jeg kastede legetøj og hun løb glad ud og hentede det. Vi løb lidt rundt sammen og hun blev sendt igennem et par springvinger og hun var lykkelig :-) Så fik hun et lækkert måltid dåsemad og så kørte vi afsted til dyrlægen, hvor hun sov stille ind i  ine arme...